Koken met Extra Virgin Olijfolie
OLIJFOLIE IN SALADES Als u nog nooit eerder olijfolie heeft gebruikt, zorgt u er dan voor dat u begint met een extra virgin olijfolie, die u rauw in de salade gebruikt, gecombineerd met wijnazijn of citroensap. Omdat extra virgin olijfolie vol van smaak en aroma is, kan hij op zich al een geweldige dressing zijn, waardmee u een gerecht compleet kan veranderen.
OLIJFOLIE IN OVENGERECHTEN EN GEBAK Olijfolie bevat in zijn enkelvoudige onverzadigde vetzuren een vetkristal dat de gebraden gerechten verfijnt. Ook bevat hij olijfolie tocoferolen (vitamine E) die tijdens het braden een emulgerende werking hebben; vooral deeggerechten blijven vochtiger en krijgen een krokant korstje. De tocoferolen met hun anti-oxiderende eigenschappen zorgen ervoor dat de gebakken gerechten langer vers blijven. Men kan in alle recepten boter en margarine vervangen door olijfolie.
BARBECUEN EN GRILLEN Leg het vlees, gevogelte, de vis en groenten in marinades van kruiden, specerijen en olijfolie. Zo blijft de buitenkant tijdens het grillen zacht en kan deze niet gemakkelijk aanbranden. Ook is het aan te bevelen om het eten vóór en tijdens het grillen in te smeren met olijfolie, zodat het niet blijft kleven en smaakvoller wordt.
OIJFOLIE EN FRITUREN Olijfolie zet bij hoge temperaturen uit, daarom heeft men voor het frituren kleinere hoeveelheden nodig. Olijfolie dringt niet door in het gefrituurde eten, maar vormt een filmpje aan de buitenkant. Hierdoor krijgt het een krokant korstje, waardoor vlees en vis van binnen sappig blijven en groente zijn optimale smaak behoudt. De waardevolle oliezuren (enkelvoudige vetzuren) blijven ook na het frituren onveranderd. De olijfolie waarin men gefrituurd heeft blijft licht verteerbaar zelfs nog na 7 keer herhaaldelijk gebruik! Maïsolie raakt oververhit bij 170 ⁰C, dit in tegenstelling tot olijfolie, die zelfs temperaturen van 200 ⁰C – 210 ⁰C kan verdragen en de minste verandering door oxidatie ondergaat.